To Top

Polgármesteri - köszöntő

Máthé ÁrpádKedves Látogató!
Tisztelettel köszöntöm községünk hivatalos honlapján!
Árkos község Sepsiszentgyörgytől 3 km távolságra fekvő önállósult székely település . A bejáratnál hatalmas új faragott székely kapu várja a betérőt. A községháza előtt rendezett hősi emlékpark van. Háromszéki viszonylatban a harmadik település ahol a legtöbb unitárius lélek él. A lelkes gyülekezet a vidék legépebben megmaradt műemlék vártemplomát tartja fenn.
A tekintélyt sugárzó neobarokk stílusú templom 1831-1833 között épült. Ezen a helyen állt egykor egy kisebb, az évszázadok során többször átépített, feltehetően Árpád-kori templom volt. A toronyban van Kovászna megye legszebb hangú, legnehezebb harangja, amely kereken egy tonnát nyom. A 17. században, olasz minta alapján épült a templomot körülvevő szabályos ötszög alakú várfal. A sarkain fedett bástyák erősítik, melyek alaprajza szintén ötszögű. Az építkezést 1640-ben fejezték be a vakolatban jelzett évszám szerint. A vártemplom érdekessége, hogy minden családnak volt a bástyákban saját ládája és kampója. Fel voltak készülve kiéheztetés ellen, itt tárolták az élelmiszereket. A lakosság most is próbálja őrizni ezt a hagyományt.
Árkos építészeti emlékeinél fontos szerepe van a báró Szentkereszti kastély neobarokk épületének. Az 1890-es évek elején átalakították és egy több hektár kiterjedésű arborétumot telepítettek köréje. Olyan különleges fafajok találhatóak ott, mint a ritkaság számba menő olajfűz, a vérbükk, tulipánfa, a hegyes levelű liliomfa, a keleti homokfenyő. A község fölött levő erdőkben található meg az árkosiak tatár kori rejtekhelye: a Várhegyi-vár.
Polgármester:  Máthé Árpád

⇒ Oktatás ⇐

Információk az oktatásról. www.geleijozsef.ro

⇒ Kultúra ⇐

Árkosi kulturális élet esménynaptára

⇒ Sport ⇐

„Ép testben ép lélek”

⇒ Egyházi élet ⇐

Egyházi élet, felekezetek

ESEMÉNYNAPTÁR

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Legfrisebb híreink
0
Székelyföldi község

a történelmi Háromszéken

0
-ben

épült kastély a Szentkereszty-kastély.

0
-ben

Arkus néven említik először

0
lakos,

akik büszkék az évszázados múltra

Árkosa fejlődésa biztonsága jövő

Line

Alig van ország, mely több természeti, történelmi és népéleti kinccsel birna, mint a Kárpátok által körülölelt haza;

      MIKEWEB1           ©  Mike Web        Flag Counter

PRIMĂRIA COMUNEI ARCUȘ

© All Rights Reserved

 Protecția datelor GDPR ⇒⇒⇒

Sign in to your account